Iedereen heeft weleens last van een slechte adem, bijvoorbeeld bij het opstaan, wanneer u knoflook heeft gegeten, of wanneer u heeft gerookt. In deze gevallen verdwijnt de slechte adem vanzelf. Heeft u echter dagelijks last van een slechte adem, ondanks dat u dagelijks uw mond goed verzorgt, dan heeft dat vaak een andere oorzaak. Meestal is dit het gevolg van bacteriën op de tong, maar soms ook van een ontsteking.

Heb ik een slechte adem?

Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merk je zelf vaak niet eens op. Dit ruik je zelf namelijk niet. Er is eigenlijk maar een manier om erachter te komen of u last heeft van een slechte adem: door het te vragen aan iemand uit uw omgeving, of aan uw tandarts of mondhygiënist.

Slechte adem door bacteriën op de tong

Zoals eerder genoemd, ontstaat het dagelijks hebben van een slechte adem in de meeste gevallen door bacteriën op de tong. Van kleins af aan poetsen we twee keer per dag onze tanden om zo etensresten, tandplak en bacteriën te verwijderen van onze tanden en kiezen. Maar wist u dat er ook heel veel bacteriën achterblijven op het achterste deel van de tong?

Wanneer u uw tong niet reinigt, blijven deze bacteriën achter, wat dus kan zorgen voor een slechte adem. Reinig daarom tijdens iedere poetsbeurt ook direct uw tong. Dit kan met uw tandenborstel, maar hiermee kunt u niet zo eenvoudig het achterste deel van de tong bereiken – waar juist de meeste bacteriën achterblijven. Gebruik daarom liever een tongschraper.

Slechte adem door ontsteking

Een andere oorzaak van een slechte adem is een ontsteking in de mond. Dit kan een ontstoken tand of kies zijn, maar ook een tandvleesontsteking. In dat geval dient u een afspraak te maken bij uw tandarts of mondhygiënist, want dit probleem kunt u helaas niet zelf oplossen. Een ontstoken tand of kies kan meestal verholpen worden met een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts. Ontstoken tandvlees vraagt om een uitgebreide gebitsreiniging en eventuele aanvullende behandelingen bij de mondhygiëniste.